Dnes je tomu již více než týden od prvního kola historicky první přímé volby prezidenta České republiky. Think-tank Evropské hodnoty pozorně sleduje prezidentskou kampaň, pořádá  diskuze i hloubkové rozhovory s kandidáty a zjišťuje názory potenciálních prezidentů na budoucí politické a ekonomické uspořádání v Evropské unii.

Nyní, když zbývají pouze dva kandidáti a druhé kolo volby začne již v pátek 25. ledna, přichází poslední příležitost k hlubší diskuzi na témata, která předurčí budoucnost České republiky v následujících letech.

 

Tým think-tanku Evropské hodnoty vybral z hlediska současného stavu české politické scény dvě nejdůležitější oblasti, které každý český prezident důležitou měrou ovlivňuje. Těmi jsou směřování země v Evropě a kultivace její politické kultury díky odpovědnému vládnutí a důstojnému vystupování. Jelikož žádná z velkých médii vysílaných debat nepřináší ucelený pohled na tyto otázky, přistupují Evropské hodnoty k pořádání vlastní debaty.

 

Původní záměr byl duel obou kandidátů, nicméně Karel Schwarzenberg se omluvil z časových důvodů, ze stejného důvodu odmítl účast i na samotatné akci Grilování. Proto Evropské hodnoty přistupují k  formátu debaty, kde se ukáže názorový svět Miloše Zemana ve víru strukturované diskuze s dvěma novináři a dvěma odborníky z akademické sféry. Ti ho budou během 80 minut ‚grilovat‘ svými otázkami.

Komentujícími hosty budou:

 

  • Michael Romancov, který se celý svůj profesní život zaměřuje na politickou geografii, geopolitiku a v neposlední řadě také na Evropskou unii. Vyučuje na Karlově univerzitě a Západočeské univerzitě v Plzni.

 

  • Lenka Zlámalová, komentátorka a analytička Lidových novin, se zaměřením na domácí a evropskou politiku.

 

  • Jan Kudrna, působí jako odborný asistent na Katedře ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy, je expert na ústavní právo jak v České republice, tak v zahraničí.

 

  • Jaroslav Plesl, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex.

 

Samotná debata bude rozdělena do dvou bloků. V prvním bloku bude diskutována především role a plán budoucího směřování Miloše Zemana v evropské a zahraniční politice České republiky.

 

V druhém bloku naši hosté objasní svou představu, jak by měl prezident přispívat k povznesení politické kultury, a následně budou směřovat otázky na kandidáta.

 

Celá debata bude natáčena a druhý den vysílána na Reflex.cz.

 

Na akci se registrujte ZDE nebo v eventu na Facebooku.

 

 

Více o o evropské vizi prezidetnských kandidátů si přečtěte v našem článku s videorozhovory ZDE