Pozvání přijali stínový ministr obrany Jan Hamáček (ČSSD), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek, redaktor týdeníku Respekt Jaroslav Spurný a bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý. Pro zvýšení míry dynamiky DEBATY byli jako komentující hosté přizvání Jaromír Novotný, bývalý první náměstek ministra obrany, a Jaroslav Štefec, bývalý ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování.

V úvodu Jan Hamáček upozornil, že by se tato diskuse neměla zabývat tím, jak levně nakupovat výzbroj, ale spíše jak efektivně vyzbrojit Armádu ČR, aby mohla plnit úkoly, kterými je obrana ČR a plnění spojeneckých závazků. “Vidím zde tři zásadní problémy. První z nich je neschopnost prosazovat dlouhodobé programy na zajištění obranyschopnosti ČR,” tvrdí stínový ministr obrany za ČSSD.

 

Chybí nám stabilní akviziční plány, které by znemožňovaly manipulaci a umožnily investice do výzkumu a vývoje v souladu s vládními prioritami,” dodává Hamáček a jako poslední problém uvádí, že zde nejsou jasná pravidla pro všechny.

 

Jiří Hynek, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu, je přesvědčen, že nelze nakupovat levně a zároveň kvalitně. “Nemůžeme předpokládat, že na vietnamské tržnici nakoupím kvalitní zboží,” domnívá se a prohlašuje, že nový zákon o veřejných zakázkách vede spíše ke zdražování. Také poukazuje na to, že k efektivnímu nakupování je třeba plánovat dlouhodobě dopředu. “Abych dobře nakoupil, musím se dlouho připravovat. Já musím vědět, co budu potřebovat v horizontu dvou až čtyř let.” To je ale podle Hynka v rezortu obrany nemožné.

 

Klíčovým dokumentem dlouhodobého strategického plánování rezortu je Bílá kniha o obraně, vytvořená týmem exministra Alexandra Vondry. Bývalý ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování Jaroslav Štefec tento dokument označil za likvidační, jelikož podle něj nevede ke zvýšení obranyschopnosti země. Naopak Jan Hamáček, stejně jako generál Šedivý, nejsou při pohledu na Bílou knihu tak skeptičtí a považují ji za výborný analytický přehled momentálního stavu české armády. Oba se shodují na tom, že žádný strategický obranný dokument nemůže být funkční v dlouhodobém horizontu, pakliže není diskutován na půdě Parlamentu a není na něm politická shoda.

 

Stínový ministr obrany za ČSSD přislíbil, že v případě nástupu do čela rezortu vypíše aukci na prodej přebytečných letounů L-159 soukromníkům. Po neúspěšných pokusech české vlády podzvukové letouny prodat se Hamáček kloní i k variantě letouny české provenience darovat a tím ušetřit milionové náklady na jejich skladování. Jan Hamáček také považuje případné prodloužení smlouvy o pronájmu švédských nadzvukových letadel Gripen současnou Nečasovou vládou za vhodný tah.

Neschopnost a neznalost českých politiků

Podle Jana Hamáčka je potřeba zafixovat výdaje, které půjdou na armádu, což hodlá v případě nástupu do úřadu požadovat u svého premiéra. S fixací rozpočtového tarifu souhlasí i bývalý první náměstek ministra obrany Jaromír Novotný a dává za příklad Polsko, kde se na armádu dávají 2 % HDP. 

 

Novotný shledává problém v tom, že se politická elita nedokáže shodnout. “Tady politické strany uvažují jen na svoje volební období. Pokud chcete něco změnit, nestačí vám čtyři roky,” domnívá se a vzpomíná, že se demokratické politické strany shodly jen dvakrát za posledních dvacet let, a to v případě vstupu do NATO a EU.

 

Hlavní problém vidí diskutující v nedostatečné komunikaci politiků s veřejností, kdy nedokážou vysvětlit, proč by České republika měla investovat miliardy do armády. Podle redaktora Respektu Jaroslava Spurného sami politici dostatečně nerozumí armádě a nedokážou zformulovat jasné odpovědi na dotazy novinářů. “Myslím, že to poslance nijak zvlášť nezajímá. Najdeme v politice dva až tři fundované lidi, které to zajímá, ale nikdo nedokáže odpovídat na dotazy novinářů. Schovávají se za fráze,” je přesvědčen Spurný.

 

Dle řečníků je politická realita tvorby obranných strategií klíčovým problémem. Pakliže se otázka problematiky stane tématem k parlamentní diskuzi, nastává situace, kdy se takto odbornou problematikou zabývají laici a zájmy Armády ČR a politiků se rázem stávají neslučitelné. Generál Jiří Šedivý připomenul situaci, kdy vojáci navrhovali politickým představitelům odborné kurzy pro zvýšení jejich povědomí o dané problematice, nicméně tato nabídka nebyla poslanci ani jejich týmy přijata.

 

Videozáznam celé DEBATY:

 

Jedenáctá DEBATA O ČESKÝCH ZÁJMECH se uskutečnila za podpory Malostranské besedy a programu Mládež v akci, díky kterému byl v rámci Programu o českých zájmech pro talentované studenty sepsán background paper, který účastníci obdrželi v místě konání. Též si můžete prohlédnout fotogalerii.

 

 

Lucie Kůsová

stážistka think-tanku Evropské hodnoty