“Kde leží hranice odpovědnosti, je těžké posoudit, každý ji má posunutou trochu jinam,” otevřel diskuzi Jan Bauer, předseda Výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny. “S potěšením ale konstatuji, že v evropských orgánech ubylo politické korektnosti,” pokračoval Bauer optimisticky a vysvětlil, že kvůli politické korektnosti jsme v minulosti nedokázali v rámci EU přiznat chybu. “Mám pocit, že se tento trend konečně lepší,” dodává.

 O co vlastně s bankovní unií jde? Přečtěte si náš analytický komentář.

Velká část debaty se zabývala především pozicí nově vznikající bankovní unie. Podle Bauera je důležité si uvědomit cíl, který se skrývá za plánem na vytvoření prohloubené hospodářské a měnové unie. “Cíl dokumentu je jasný, tím je těsná integrace,” tvrdí Bauer. 

Podle Bauera má dokument krátkodobou vizi, kterou je společný evropský bankovní dohled, a dlouhodobou vizi, tou je právě těsná integrace fiskální a politická unie.  A právě těsné integrace se Bauer obává. “Ukvapená a překotná integrace může znamenat do budoucna desintegraci.” K němu se přidává i Jan Mládek, stínový ministr financí (ČSSD). “Bankovní unie je krůčkem ke Spojeným státům evropským,” tvrdí.

 

Podle Mládka může bankovní unie fungovat, jen pokud nastane nějaká mimořádná situace. “Bankovní unie nebude fungovat, pokud se bude dařit eurozóně dobře,” je přesvědčen Mládek. “Projekt bankovní unie má za úkol řešit heterogenitu eurozóny, která je heterogenní asi jako Spojené státy americké,” reaguje na Mládka Miroslav Singer, guvernér České národní banky. “Bankovní unie by mohla zabránit pokračující fragmentaci evropského bankovního trhu, která je celkem nebezpečná pro ekonomiku a nepochybně má co do činění s tím, že v Evropě pokračuje ekonomická krize,” podporuje jeho argument Luděk Niedermayer, ředitel Deloitte consulting ČR.

 

O bankovním dohledu jednal v Praze v těchto dnech i Herman Van Rompuy. Co se řešilo?

 Podle Bauera je třeba prozkoumat výhody a nevýhody bankovní unie. “Samozřejmě je třeba analyzovat všechny jednotlivé akty, které jsou v tuto chvíli již těsně před schválením, schváleny, nebo které mají být diskutovány,” přidává se k Bauerovi Vojtěch Belling, státní tajemník pro evropské záležitost.

 

Belling dále upozorňuje, že samotný pojem bankovní unie je pro mnohé matoucí, protože skrývá celou řadu legislativních aktů. “Z nichž některé se budou týkat celé sedmadvacítky a Česká republika se jich bude účastnit, ale některé se budou týkat jen členů eurozóny a pro ostatní bude vstup otevřený,” upozorňuje a připomíná, že jsme teprve ve fázi, kdy všechny státy, včetně České republiky, analyzují jednotlivé návrhy.

 

“V tuto chvíli je ale celá řada otázek nejasná,” říká Belling. Podle něj například nevíme, jak bude bankovní unie institucionálně vypadat - zda bude vytvořena zcela nová instituce, nebo bude součástí Evropské centrální banky.

 

„Není jasné, jestli se bude vytvářet centrální balík peněz na evropské úrovni, zda tam bude fiskální backstop,” pokračuje v neznámých Belling. V této fázi se podle Bellinga nedá diskutovat o tom, jestli se Česká republika bude účastnit bankovní unie jako celku nebo jen dílčích částí. „V tuto chvíli lze posuzovat jen jednotlivé návrhy.”

Podle diskutujících bude proces schvalování bankovní unie trvat delší dobu a tolik času podle Singera eurozóna nemá. „Evropa má míru zadlužení, jaká je specifická pro poválečnou dobu a nemá mnoho času,” tvrdí Singer a vyslovuje obavu, že by to mohlo vést k rychlé integraci jádra, která by mohla zapříčinit, že by se Česká republika ocitla zase v roli přidružené země.

 

Do debaty přispěl také Pavel Štěpánek, výkonný ředitel České bankovní asociace, a ekonom Jiří Rusnok. Partnery akce byla Česká televize, Zastoupení Evropské komise, Konrad Adenauer Stiftung a Malostranská beseda.

 

VIDEO celé DEBATY naleznete na webu České televize.

 

 

Lucie Kůsová