„Z ratifikace by vyplývalo právo na účast na eurosummitech, kde se neformálně projednávají důležité otázky týkající se ČR,“ doplňuje Král a říká, že teď se jedná bez nás o nás. „Pokud se EU rozpadne, tak to pro ČR dopadne špatně. EU nesmírně kultivovala evropské prostředí. Měli bychom být na straně toho projektu EU,“ tvrdí Zaorálek.

 Pokud přesně nevíte, co fiskální pakt je, mrkněte na naše Faktografické shrnutí.

 „Fiskální kompakt schválilo 25 zemí s výjimkou Velké Británie a Česka, to už naznačuje důležitost úmluvy,“ vysvětluje Král a dodává, že Velká Británie aspoň důvody, proč smlouvu nepodepsala, má. „U České republiky žádné důvody nevidím,“ dodává.

 

Zdeněk Tůma, ředitel KPMG a bývalý guvernér České národní banky, je naopak přesvědčen, že zde neexistují žádné argumenty ekonomického rázu. „Jako ekonom a finanční investor bych požadoval dvě věci. Aby ten koncept byl správně a aby byl kredibilní,“ vykládá Tůma a říká, že to podle něj fiskální kompakt nesplňuje.

„Nekredibilní je proto, že už dvakrát EU prokázala, že nedodržuje svoje závazky, a to nejdříve maastrichtská kriteria, a poté pakt stability a růstu,“ vysvětluje a dodává, že fiskální kompakt je podle něj jen nějaké další prohlášení a žádné konkrétní činy.

 

„Fiskální kompakt se podle mě opírá o víru, a ta má podle mě místo v náboženství,“ souhlasí s Tůmou David Šeich, místopředseda Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny (ODS). „Nevíme, kdy bude platit, kolikrát se ještě změní a jaká bude jeho finální podoba,“ tvrdí Šeich.

 

„To, že bychom neměli stát na okraji, že bychom se měli přidat k většině, je otázka víry,“ dovysvětluje Šeich a zaobírá se otázkou, jak by byly postihovány státy, které by fiskální kompakt nedodržovaly, a jak by se zajistilo, že budou postihováni všichni stejně. „Když maastrická kriteria porušovalo Německo, Francie, přivíraly se oči, když menší státy, byly potrestány,“ naráží Šeich na předešlé zkušenosti z EU.

Pakt za fiskální ústavu!

 

Tůma je přesvědčen, že je to spíše otázka hospodaření než řešení dluhů, na druhou stranu přiznává, že tohle je jen ekonomický pohled na věc. „Je to především politické rozhodnutí – jestli chci více suverenity, nebo sedět u toho stolu, kde se budou domlouvat věci, které se mě týkají.“

 

Šeich by byl raději, kdyby ČR přijmula vlastní finanční ústavu. „Můžete ji v mimořádných událostech porušit, abyste zabránili nějaké velké krizi. To s evropským fiskálním kompaktem nemůžete,“ říká Šeich. Na konci debaty sám místopředseda sněmovního zahraničního výboru za ODS přiznal, že „by se tolik nestalo, kdybychom pakt přijmuli.“

 

„Úplně nerozumím tomu, proč říkáte fiskální ústava ano, ale fiskální kompakt ne. Dopředu říkat, že to nebude fungovat, tomu nerozumím,“ reaguje Zaorálek. „Vy říkáte, že to bude fungovat na národní úrovni, ale na evropské ne. Vždyť když se rozhodneme, můžeme to porušovat na obou úrovních, tomu nezabráníte,“ je přesvědčen Zaorálek, podle něj jsme spojeni s Evropou pupeční šňůrou. Zaorálek doufá, že se nakonec dokážou s ODS dohodnout. „Vy nám fiskální dohodu, my vám fiskální ústavu,“ přináší na stůj bezprecedentní slib.

Na proběhlou DEBATU O ČESKÝCH ZÁJMECH se podívejte na webu České televize

 

Pozici think-tanku Evropské hodnoty k fiskálnímu kompaktu si můžete přečíst zde.

 

 

Lucie Kůsová