Slovy Andreje Babiše se hnutí bude zasazovat především o zachování co největší míry státní suverenity a zlepšení české pozice v EU, přičemž „nechce okopávat kotníky“. Zcela zásadní je, aby Česká republika prezentovala své zájmy jednotným hlasem prostřednictvím schopných zástupců a byla brána ostatními partnery vážně.


Další rozšiřování ne, fiskální pakt také ne

Andrej Babiš na adresu možného rozšíření EU o Turecko uvedl, že toto téma pro ČR není důležité na rozdíl od českého postavení v Bruselu. Na možnost uzavření asociační dohody s Ukrajinou poznamenal, že tato země nefunguje na demokratických principech a je natolik odlišná, že do EU ještě nepatří. Zároveň zmínil, že o Turecku bude rozhodovat především Německo, jehož se tato otázka dotýká více díky početné turecké menšině.

V otázce dohody o rozpočtové zodpovědnosti podpořil rozhodnutí bývalého premiéra Nečase fiskální pakt nepodepsat a zdůraznil, že by se ČR ve svém zájmu neměla hlouběji integrovat do EU, ani se více na evropské úrovni sjednocovat.

Ne bankovní unii

I v případě dotazu, jak se hnutí ANO 2011 staví k právě vznikající bankovní unii, se u předsedy hnutí měsíc před volbami projevila zásadní neznalost podstaty problému a nedostatečná orientace v evropských tématech. Na svou obranu uvedl, že není a nebude politik, na což si máme zvyknout, a nemůže se orientovat ve všech oblastech. Zdůraznil, že vládní úředníky považuje za vysoce kompetentní, na rozdíl od politiků, a že chce prosadit zákon o státní službě.

Dodal, že se bude schopen rozhodovat skrze úředníky (bez ohledu na politickou příslušnost) a za pomoci selského rozumu, stejně jako se denně rozhoduje ve své firmě na základě podkladů od svých poradců. Přesto byl schopen supervizi bank ze strany EU odmítnout, přičemž uvedl (nepotvrzenou informaci), že „české banky jsou nejzdravější a nejziskovější v Evropě.“ Odmítá, aby Brusel do činnosti bank zasahoval, protože svou přílišnou byrokratičností údajně poškozuje český průmysl. 

Vize České republiky a přijetí eura

Ohledně vizí a další integrace České republiky zaznělo, že ČR by měla být řízena jako firma, přičemž bychom se
měli naučit především vybírat daně a centrálně, nikoli na úrovni krajů, rozdělovat finance z eurofondů. Zdůraznil, že Česko postrádá dlouhodobou centrální strategii ve všech oblastech. V EU bychom podle lídra hnutí ANO 2011 měli hledat partnery k prosazování našich zájmů jednak mezi našimi sousedy, ale také mezi podobně malými členskými státy EU. Za ČR by v EU chtěl vedle respektu dosáhnout např. jednotné energetické koncepce, ale také rovných podmínek pro české zemědělce, jakož pro zemědělce francouzské či německé.

Závěrem Andrej Babiš na slovenském příkladu uvedl, že přijetí eura je pro Českou republiku nevýhodné, přijetí společné evropské měny na Slovensku bylo podle něj podivně dojednáno na jachtě.

Celkově postoj hnutí ANO 2011 působil nekoncepčně, postrádal konkrétní vize a schopnost orientace v aktuální evropské problematice. Je neomluvitelné, aby měsíc před volbami do Parlamentu byl lídr hnutí na tyto jasně očekávatelné otázky nepřipravený a neznalý, když za měsíc může být ministrem.

Autorkou fotografií je Monika Palušáková.