Na první otázku, zda TOP09 v parlamentních volbách míří do vlády nebo do opozice, odpověděl její místopředseda velice překvapeně, že politická strana přeci vzniká za účelem vykonávání politické moci, tudíž i TOP09 bude usilovat o získání a výkon moci ve vládě. Na druhou stranu Marek Ženíšek připustil, že TOP09 dopředu voliče informuje o tom, s kým si budoucí vládu v případné koalici (ne)umí představit.

V oblasti koordinace evropských otázek z české národní úrovně bude TOP09 podle svého místopředsedy prosazovat znovuvytvoření výboru pro evropské záležitosti na ministerstvu zahraničí, přestože v mnoha oblastech navrhuje spíše slučování některých ministerstev. Aktuální situace částečného zastoupení evropských otázek ve vládě a na ministerstvu zahraničních věcí podle Marka Ženíška vytváří zatím nejhorší vyjednávací pozici České republiky na evropské úrovni. Evropské záležitosti jsou však v programu TOP09 jednou z hlavních priorit, přestože pro voliče se v parlamentních volbách jedná až o téma třetího řádu.

Další rozšíření ano, fiskální pakt ano 

TOP09 se přiklání k tvrzením už od počátku, tedy pokud byla nabídnuta alternativa budoucího vstupu,  už by neměly být kladeny další podmínky pro kandidátské země, tedy ani pro Turecko, Ukrajinu a další Balkánské země.  Pokud splní obvyklé požadavky na úspěšné kandidátské země, tak s jejich vstupem do EU nemá TOP09 problém.

Německo, které má dost odlišný pohled, má podle místopředsedy TOP09 daleko větší právo v této otázce důrazněji zasahovat, protože se jich to nakonec bude daleko více týkat, než třeba České republiky.

Už v tehdejší vládě, která odmítla fiskální kompakt podepsat, TOP09 protestovala, protože naše vlastní finančí ústava, kterou tehdy s dalšími koaličními partnery ve vládě připravovala, byla v mnoha ohledech mnohem tvrdší, než-li závazky, které by se týkaly přistoupení k fiskálnímu kompaktu. Navíc podpis by byl i velmi dobrým signálem ČR směrem k evropským partnerům, jak se ve videu zamýšlí Marek Ženíšek.

Čas od času se od nás ozve velmi hlasité NE, často nezdůvodněné , a přirození partneři nám pak tolik něvěří a nejsou ochotní s námi jednat. Místopředseda TOP09 se osobně domnívá, že Česká republika tak hluboce  a krátkozrace poškodila své zájmy, ačkoli většina hlasů tvrdí, že naopak své zájmy takto ochránila. Proto by TOP09 ráda k fiskálnímu paktu přistoupila. Zároveň přiznal, že Nečasova vláda jednala v evropských otázkách prakticky jen podle taktovky ODS, na rozdíl od proevropského programu TOP 09. To se v dalším volebním období stana pokusí změnit, aby její evropský program získal na důvěryhodnosti.

 

Přijetí eura klidně hned zítra

Přijetí eura z politického hlediska podle TOP09 nepotřebuje další potvrzení referendem. To prý vyžadují jen strany, které skrytě doufají, že občané euro odmítnou. Referendum o vstupu do eurozóny je podle Marka Ženíška nerelevantní. Podobně i rozhodnutí o termínu přijetí eura je výsostně politickým rozhodnutím na základě odborných analýz, proto referendum není vhodné.

Základní podmínky, kdy bude pro ČR výhodné vstoupit do eurozóny, jsou podle TOP09 pouze podmínky, kdy budeme splňovat přístupová kritéria. Klidně bychom proto mohli vstoupit hned zítra, pokud bychom splňovali požadovaná kritéria. Není nutné vyčkávat na dořešení krize eurozóny nebo případné vystoupení Řecka, jak uvedl místopředseda TOP09.

 

Bankovní unie ano, ale

Je evidentní, že bankovní unie jednou bude, ať se nám to líbí nebo ne, domnívá se Marek Ženíšek. Protože chceme být součástí eurozóny, měli bychom zapojit veškeré úsilí a zajistit, že bude brán zřetel na specifickou pozici České republiky. Pokud by mateřské zahraniční banky mohly své dceřinné banky v ČR přeměnit na pouhé pobočky, byla by ČNB bez vážných starostí v tomto ohledu.

Pokud bychom ale tuto otázku podcenili, mohla by se celkově zkomplikovat nejen oblast bankovního dohledu, ale také samotné přijetí eura. Vstup do eurozóny by tím mohl být podle TOP09 vážně ohrožen.

TOP09 se ve svém programu hlásí k proevropskému přístupu, ale zároveň si klade určité podmínky v jednotlivých otázkách další integrace. V otázce zasahování EU do národního rozpočtu si místopředseda TOP09 dokáže představit vliv na oblast výše rozpočtu a dluhu, případný dohled a určitá nařízení, případně i Komisí koordinovanou dlouhodobou vizi českého rozpočtu, ale rozhodně ne zásahy do konkrétní struktury rozpočtu.

Proč si Andrej Babiš myslí, že o vstupu Turecka do EU ať si rozhdne Německo? video najdete zde.

Proč Strana zelených chce do Unie všechny, kteří splní kritéria? podívejte se na video.