Budoucnost a další směřování Evropské unie byly předmětem diskuzí již od jejího samotného vzniku. I dnes je naprosto přirozené se ptát: kam směřujeme a kam směřovat chceme? V souvislosti s tím byl vydán dokument Nový pakt pro Evropu, jenž představuje pět možných strategií budoucí evropské integrace v období krize. Mezi tyto strategie patří: návrat k základům, konsolidace minulých opatření, ambiciózní postup vpřed, výrazný krok vpřed a změna logiky diskuse o EU.

 

Jak bude vypadat Evropská unie v roce 2019?

Své budoucí vize tu představili zástupci neparlamentních politických stran. Pozvání přijali: Ivan Bartoš (Česká pirátská strana), Petr Mach (Strana svobodných občanů), Jana Volfová (Česká suverenita), Milena Vicenová (Liberálně ekologická strana). Celou debatu moderoval zástupce ředitele Evropských hodnot Jakub Janda. Každý kandidát měl vždy dvě minuty na odpověď, což zajišťovalo vyváženost kandidátských příspěvků.

Hned na úvod celé debaty padla obligátní otázka, která směřovala na všechny kandidáty: jak bude vypadat Evropská unie v roce 2019? „Evropa by měla zrušit Lisabonskou smlouvu a vrátit se ke konceptu EHS, tedy ke společnosti suverénních států. Chceme vrátit Evropskou unii tam, kde byla,“ uvedla hned na začátku Jana Volfová. Podle Mileny Vicenové bude v budoucnu Česká republika hrát důstojnější roli v Evropské unii, bude součástí eurozóny a Evropská unie jako celek dokáže překonat momentální krizi.

 

Chceme euro?

Kandidáti se často vraceli k tématu eura a jeho přijetí. „Volby do Evropského parlamentu nejsou o tom, zda bude přijato euro,“ snažil se objasnit Ivan Bartoš a následně dodal, že o přijetí eura by mělo v České republice proběhnout referendum. Na to reagovala Jana Volfová, která řekla, že bavit se o referendu není na místě, protože se naše země nejprve musí vyvázat z povinnosti euro přijmout.

Petr Mach vyjádřil svou nevoli k euru. Argumentoval tím, že v zemích, které bojují s eurem, se rodí nacionalismus. To je prý pozorovatelné v případě Řecka. Jako opak uvedl Island, který byl taktéž ve finanční krizi, kterou ovšem dokázal překonat. Podle Petra Macha to dokázal právě i díky tomu, že má svou vlastní měnu a ne euro.

Debata se následně přesunula k tématu Řecka a jeho zadluženosti. Jana Volfová řekla, že nevidí šanci, jak by Řecko mohlo své dluhy splatit. A byla by prý nerada, aby na Řeky dopláceli naši senioři, kteří mají důchod mnohem nižší, než jaký je v Řecku. Opačný postoj zaujala Milena Vicenová a upozornila, že „i my bychom mohli v budoucnu potřebovat podobnou pomoc“.

 

Migrace jako součást Evropy

„Vítáme všechny, kdo přicházejí do ČR pracovat, a ne využívat sociální systém,“ uvedla Jana Volfová. Následně dodala, že větší obavu než z imigrace jako takové má z plíživé islamizace Evropy a staveb mešit. V tomto by se prý Evropa měla spojit a bránit se. Nerada by se totiž dožila toho, že tu budou ženy zavřené v harémech a podobně.

„Evropa je kolébkou demokracie, dokáže absorbovat jiný názor či náboženství,“ myslí si Ivan Bartoš. Migrace je podle něho přirozený jev. Pokud se objeví problémy ohledně imigrace, je potřeba je řešit. Milena Vicenová tvrdí, že je nutné problémy ohledně imigrace řešit přímo, avšak pouze demokratickými prostředky. Petr Mach se vyjádřil, že „když není imigrace motivována sociální dávkou, je prospěšná“.

 

Situace na Ukrajině

I přestože se debata věnovala zejména budoucnosti Evropské unie, nebylo možné ignorovat některé aktuální problémy. Tím nejčastěji zmiňovaným byla aktuální situace na Ukrajině. Ta se řešila ve spojitosti s otázkou bezpečnostní politiky Evropské unie. „Když spolu lidé obchodují, tak spolu neválčí,“ myslí si Petr Mach. Věří proto, že není potřeba řešit situaci z pohledu bezpečnosti, ale spíše obchodu. Rovněž odsuzuje uvalování sankcí na Rusko.

Podle Ivana Bartoše by se situace měla řešit celooevropsky. Nemělo by docházet k tomu, že si představitelé jednotlivých zemí něco vzkazují přes média či že uvalují nějaké „rádoby“ sankce. Do rozhovorů by podle něj měl být zapojen i Putin.

Celá středeční debata byla velice živá. Kandidáti neváhali a snažili se při každé příležitosti reagovat na své kolegy. Posluchači si vyslechli často velice rozdílné názory, což pro ně mohlo být rozhodně zajímavé. I přesto však byla atmosféra velice přátelská. Další debata pořádaná think-tankem Evropské hodnoty proběhne v pondělí 28. dubna v Brně a všichni jsou srdečně zváni.

 

Andrea Mádlová působí v mediálním týmu think-tanku Evropské hodnoty.