V Česku, které má traumatické historické zkušenosti s policejní šikanou, je přirozená a správná ostražitost vůči sebemenšímu zneužití uniformované moci vůči jednotlivci či menšině. Dnes naštěstí nežijeme v totalitě a tak demokratická kontrola policie zahrnuje Generální inspekci bezpečnostních sborů, Policejní prezidium, ministra vnitra či sněmovní bezpečnostní výbor. Je proto potřeba počkat na prošetření adekvátnosti zásahu, o jehož pozadí z přirozených důvodů spojených s vyšetřováním veřejnost zatím neví téměř nic.

 

Současně však aktuální veřejná debata postrádá jeden důležitý rozměr. Zamýšlí se někdo nad tím, proč je česká muslimská obec předmětem zájmu bezpečnostních složek?

 

Okamurovské strašení akutní hrozbou příchodu náboženských fanatiků je i díky dosavadní dobré práci českých bezpečnostních složek mimo realitu. Podíl cizinců u nás lehce překračuje čtyři procenta a muslimská komunita má podle odhadů jen něco málo přes deset tisíc členů. Ovšem už v roce 2012 vnitrostátní rozvědka konstatovala, že v Česku existuje „úsilí zavádět prvky islámského práva paralelně s platným právním systémem většinové společnosti“.

 

BIS dále varovala před autoradikalizujícími se osamělými vlky, s nimiž mají západoevropské společnosti své zkušenosti. Protiteroristický koordinátor EU zároveň varuje před asi dvěma tisíci muslimů s unijním občanstvím, kteří se z náboženských důvodů zapojili do bojů v Sýrii. O bezpečnostních hrozbách v některých muslimských komunitách evropských metropolích se radí unijní ministři vnitra a poukazují na ně evropské rozvědky.

 

Ze zákulisí české muslimské obce v posledních letech unikají videa s kázáními schvalujícími teroristické útoky proti Západu či vybízející k prosazování práva šaría, jako je rozvědkou uváděná a online dostupná iniciativa Sharia4Czech. Veřejně prezentované teze této iniciativy jsou v přímém rozporu s prvky liberální demokracie, tedy například základními lidskými právy pro všechny. Nejvyšší představitel Ústředí muslimských obcí u nás veřejně šíří doporučení, aby se děti vychovávaly k nenávisti k nevěřícím v Alláha. Toto vše v žádném případě neznamená, že je možné aplikovat kolektivní vinu, ovšem rozhodně není překvapivé, že se bezpečnostní složky zabývají konkrétními lidmi v této komunitě.

 

Přestože se česká muslimská komunita oproti některým západním skupinám nezdá být akutní bezpečnostní hrozbou, je naprosto správné, že jí české bezpečnostní složky věnují patřičnou pozornost. Rozhodně neplatí, že každý muslim je terorista a přiměřenost zákroku musí být řádně prošetřena už s ohledem na jeho prozatím poněkud vratké odůvodnění. Zároveň by si však naše demokraticky kontrolované bezpečnostní složky zasloužily více důvěry, když se snaží poučit z chyb svých západních partnerů, kteří těmto potenciálním hrozbám v minulosti nevěnovali dostatečnou pozornost.

Radko Hokovský je výkonným ředitelem think-tanku Evropské hodnoty

JAKUB_WEB

Jakub Janda je zástupcem ředitele think-tanku Evropské hodnoty

Pavel Franc (článek vyjadřuje názor, který není oficiálním stanoviskem Frank Bold, neboť ta se tomuto tématu nevěnuje)

David Zahumenský je advokát a bývalý ředitel Ligy lidských práv