Dá se očekávat, že se vláda bude pokoušet dojednat portfolio regionálního rozvoje. V její nominaci vidíme čtyři plusy:

  • Zaprvé je odborně kvalifikovaná – má dlouhodobou zkušenost s regionálním rozvojem a fondy z pozice náměstkyně a nyní krátkodobě i ministryně.
  • Zadruhé, jakožto žena má mezi většinově mužskými kandidáty na komisaře výhodu a větší šanci získat preferované portfolio, jelikož po kandidátkách něžného pohlaví je poptávka proto, aby byla Komise genderově vyvážená.
  • Zatřetí, Věra Jourová stranicky náleží do frakce liberálů (ALDE). Tato frakce nemá mnoho vládních kandidátů a jako třetí neformální člen takzvané „velké koalice“ lidovců (EPP) a socialistů (S&D) bude chtít mít v Komisi svého zástupce. 
  • Čtvrtým plusem je její osobní příběh. Během grilování v Evropském parlamentu by neměla mít problém, do karet jí hraje i korupční kauza, za kterou byla nesprávně odsouzena, strávila měsíc ve vazbě a následně byla očištěna a odškodněna. Jourová je tak raritní kombinací ženské kandidátky, odbornice v daném tématu a nominantky v dresu třetího člena velké koalice (ALDE).

Překážkou při vyjednávání však bude fakt, že České republika dlouhodobě patří ke státům, které evropské fondy čerpají vůbec nejhůře. To může vyjednávací pozici ohrozit i proto, že Rakousko by na tomto postu rádo vidělo svého současného komisaře Johanesse Hahna, který toto portfolio vedl posledních pět let. S Jeanem-Claudem Junckerem Rakušané již o tomto portfoliu jednají. Otázka je, zdali zůstane zvyklostí, že komisař opakující funkční období nezůstává na stejném resortu. To se může změnit, například silní Němci si podruhé říkají o energetiku.

Dalším protiargumentem bude, že fondy by měl hlídat člověk ze země, která je čistým plátcem do evropského rozpočtu, nikoli zástupce země, která je čistým příjemcem evropských peněz.

Profil Věry Jourové ji kvalifikuje pro portfolio regionálního rozvoje. Dá se očekávat, že česká diplomacie bude diskutovat o jiných ekonomických resortech, jako jsou průmysl či doprava. Právnička a první místopředsedkyně hnutí ANO v nich nemá předchozí zkušenost, ovšem nedá se říci, že by tyto resorty automaticky nemohla zastávat.

Naopak portfolio interinstitucionálních otázek a administrativy by pro ni bylo těžko dosažitelné, jelikož nemá rozsáhlejší zkušenost s prací evropských institucí – doposud se účastnila několika jednání Rady ministrů. Naopak například právě končící slovenský komisař působil před tímto postem jako slovenský stálý představitel při EU. Resort řešící personální otázky institucí a vztahy s Evropským parlamentem tak povětšinou náleží zkušenějším bruselským harcovníkům.

Hořkou realitou zůstává, že koalici trvalo 196 dní, než našla shodu. Proces výběru mohl a měl být důstojnější.

 

Radko Hokovský je výkonným ředitelem think-tanku Evropské hodnoty

Jakub Janda je zástupcem ředitele think-tanku Evropské hodnoty