1. Jaké konkrétní zkušenosti kvalifikují Věru Jourovou pro případné vedení rezortů dopravy či průmyslu?

 

2. Co jí kvalifikuje pro případné portfolio interinstitucionálních vztahů a administrativy, když nemá rozsáhlé zkušenosti s prací evropských institucí? (nyní jej zastává někdejší stálý představitel Slovenska při EU, před ním dlouholetá švédská ministryně a následně komisařka, která toto portfolio dostala na starost až při svém druhém působení v Komisi)

 

3. Jak probíhají jednání s Rakouskem, které o regionální rozvoj usiluje?

 

4. Jak se vláda postaví k argumentu, že by fondy měl hlídat a administrovat zástupce státu, který je čistým plátcem do evropského rozpočtu?

 

5. Jak plánuje Věra Jourová postavit svůj tým? Je účast náměstka Daniela Brauna již jistá?

 

6. Jakými hovoří jazyky?

 

7. Věra Jourovová chce dávat dohromady Čechy v Bruselu a bavit se o českých národních zájmech. Na pondělní tiskové konferenci řekla, že se českým zájmům bude věnovat mimo pracovní dobu. Je si vědoma toho, že obdobnými vyjádřeními nabíjí ostrými náboji europoslancům, kteří jí budou za pár týdnů grilovat? (komisař nesmí ani v náznaku hájit zájmy svého státu, natož o tom veřejně hovořit)

 

8. Jak konkrétně se plánuje českým zájmům v Evropské komisi věnovat?

 

9. Co konkrétního plánuje dělat pro "zlepšení obrazu EU v ČR", o což chce usilovat?

 

10. Koho česká vláda podporuje na šéfa unijní diplomacie? Minulou středu proběhl mimořádný summit k tomuto postu a vláda, jejíž je členkou, veřejně neřekla, koho podporuje. Dokonce J. Faltýnek v úterním rozhovoru pro DVTV sdělil, že se o tom v koalici ještě nebavili. Koho a proč česká vláda podporu na post šéfa unijní diplomacie? Baví se vůbec česká koalice o evropské politice?

 

11. Co považuje za svou slabinu při grilování v Evropském parlamentu?

 

12. Jaké následné kroky bude ona či vláda činit v dalším jednání o budoucí Komisi?

 

Dále si můžete přečíst náš komentář k šancím Věry Jourové.