Islamistický terorismus, který dnes oprávněně plní titulky světových médií, není jen problémem Blízkého východu, který se Evropy a Česka vůbec netýká. Dnes v Sýrii podle oficiálních údajů bojuje přes 2000 džihádistů, kteří mají občanství států Evropské unie. I proto britský premiér hovoří o explicitní hrozbě pro Evropu a dnes předčasně ukončil svou dovolenou.

 

V jedné z reportáží natočených zpravodajským kanálem VICE, hrozí bojovník Islámského státu, že vztyčí „Alláhovu vlajku“ nad americkým Bílým domem. V jiném prohlášení, které zachycuje německého občana bojujícího také pod standartou IS, vyhrožuje tento konvertita k islámu, že vyhodí do vzduchu americké sklady jaderných zbraní, které se nacházejí v blízkosti německého města Koblenz. O tom, že tyto výhružky nejsou plané, jsme se přesvědčili letos v květnu, kdy francouzský občan a navrátilec ze syrské války Mehdi Nemmouche spáchal útok na židovské muzeum v Bruselu, jemuž padli za oběť 4 lidé. Zbraně, které se u něho našly, byly zabaleny do vlajky Islámského státu.   

 

V době, kdy si v Evropské unii užíváme výsad volného pohybu osob v rámci Schengenského prostoru, hrozí nebezpečí spáchání teroristického útoku kterémukoliv členskému státu, včetně České republiky. Jiný německý extrémista, který se vracel z válečné zóny v Sýrii, byl v dubnu zadržen na pražském letišti Václava Havla. Posléze byl vydán do Německa a obviněn z členství v teroristické organizaci.

 

Tajné služby evropských zemí mají proto se zahraničními bojovníky plné ruce práce a monitorování džihádistů vracejících se ze Sýrie, jim zabere více jak polovinu jejich protiteroristické agendy. Britské tajné službě se už minimálně jeden plánovaný teroristický útok podařilo zmařit.

 

Přestože Islámský stát zatím bojuje převážně na frontě v Sýrii a Iráku, je potřeba mít na paměti, že jeho ideologie přímo ohrožuje i naši bezpečnost v Evropě. Mohlo by se zdát, že jedinou strategií, kterou IS uplatňuje, je bezbřehé zabíjení všech, koho považují za nepřítele své ideologie. Ale opak je pravdou.

 

IS se velmi snaží, aby pro svoji džihádistickou ideu získal co nejvíce sympatizantů nejen z řad místních, ale i mezi muslimy žijícími na Západě. Proto je i na evropských muslimských komunitách, aby se radikálnímu výkladu svého náboženství veřejně, jednoznačně a bezodkladně stavěly.

Radko Hokovský je výkonným ředitelem think-tanku Evropské hodnoty