Příklad číslo jedna:

 

 

Tuto sobotu se na mimořádném summitu vybírá šéf unijní diplomacie.

 

Česká reakce: Evropské výbory sněmovny i Senátu téma berou tak vážně, že se neplánují svolávat a chtít po vládě vysvětlení její pozice. Opozice mlčí, žádná parlamentní politická strana nezveřejnila za celé léta žádnou pozici, koho a proč by považovala pro Česko za dobrou volbu. Z počátku července víme, že český sociálně-demokratický premiér podpořil Poláka Sikorského navzdory tomu, že evropští socialisté tlačili italskou ministryni zahraničí. Realitou je, že žádná absolutně politická debata o tom, koho chce Česko podporovat do čela evropské diplomacie na dalších pět let, vůbec neprobíhá.

 

 

Příklad číslo dva:

 

Za necelé dva týdny se koná veledůležitý summit NATO, kde se bude řešit tak zásadní věc, jako je strategie Aliance vůči Rusku či aktualizace článku pět o společné obraně. Britové si k tomu obratem udělali speciální parlamentní komisi, která dala britskému premiérovi jasná a konkrétní doporučení co má prosazovat.

 

Česká reakce: Sněmovní výbory pro bezpečnost a obranu nemají žádná jednání, neprobírá žádná diskuze s parlamentními stranami o mandátu pro českou pozici. Pouze víme, že se potkali prezident a ministři obrany a zahraničí. Žádná debata mezi politickými stranami neprobíhá.

 

Systémová příčina leží v tom, jak většina politických stran vnímá zahraniční a evropské otázky. Nejsou vnímány jako důležité, proto většina politických stran nemá vlastní analytiky, kteří by tato témata systematicky a kompetentně sledovali. Přestože na to strany mají peníze a například v sousedním Rakousku to mají politické subjekty týmy interních analytiků, kteří připravují podklady politikům své strany a vytipovávají témata, ke kterým musí mít strana pozici.

 

U nás ani deset let po vstupu do EU strany nemají ani jednotlivé analytiky, kteří by například mohutnou unijní legislativní agendu sledovali. Pak se můžeme divit, že partaje nenabízejí konkrétní a funkční řešení, když nemají oči a většinou ani analytické mozky.

Téma jsme komentovali v DVTV.

Jakub Janda je zástupcem ředitele think-tanku Evropské hodnoty