Na základě znalosti profilu Věry Jourové a průběhu předchozích slyšení kandidátů na eurokomisaře jsme se pokusili načrtnout otázky, kterým může česká kandidátka čelit:

Osobní nezávislost

  • Jste první místopředsedkyní politického subjektu, jehož předseda je zososbněním koncentrace moci a neustálého střetu zájmů. Jak se dokážete bránit oprávněnému podezření ze střetu zájmů, pokud vám dosud nevadil?
  • Jaká je vaše definice střetu zájmů?
  • Po nominaci na post české eurokomisařky jste opakovaně hovořila o prosazování národních zájmů. Můžete detailně popsat, jak si to představujete?
  • Prohlásila jste, že se českým zájmům budete věnovat mimo pracovní dobu. Můžete to specifikovat?
  • Jaký postoj zaujmete v případě nástupu do úřadu komisařky ke členství v politickém hnutí, z něhož pocházíte?
  • Jak prokážete svou integritu, když jste jednou z hlavních postav politického subjektu, který je oprávněněn považován za propojení byznysu a politiky?
  • Pobíráte, či pobírala jste mzdu od vašeho politického hnutí? 

Správa úřadu a spolupráce s Evropským parlamentem a jeho výbory

  • Jak budetet postupovat, pokud budete během svého mandátu řešit problémy v oblasti vašeho portfolia ve vaší mateřské zemi?
  • Které konkrétní změny byste ráda během svého mandátu ve svěřeném portfoliu prosadila?
  • Považujete za přiměřené, aby v případě záporného závěru slyšení dotyčný nominovaný komisař vzal zpět svou kandidaturu?

Budoucnost EU

  • Jak se stavíte k debatě o politizaci Evropské komise? Jak politizovaný mandát má podle vás nadcházející Evropská komise, když její předseda vyšel z tzv. spitzenkandidátů?
  • Co vidíte jako hlavní příčinu vzrůstající nedůvěry občanů ve vývoj evropské integrace?
  • Měla by podle vás v dalších pěti letech následovat změna primárního práva? Pokud ano, jaká?
  • Měl by se podle vás navyšovat rozpočet EU?
  • Je podle vás dostatečná podpora zemí s kandidátským statusem? Jak hodnotíte již schválenou a případnou budoucí pomoc ze strany EU Ukrajině?
  • Jak chcete zlepšit obraz Evropské komise v očích veřejnosti?

Funkce a priority komisaře během mandátu

  • Jaké tři priority hodláte prosazovat v rámci vašeho navrženého portfolia?
  • Jaké legislativní a nelegislativní iniciativy zamýšlíte předložit a v jakém časovém harmonogramu?
  • Co konkrétně chcete dělat odlišně, než jak to dělal váš předchůdce?

Česká kandidátka na eurokomisařku a odstupující ministryně pro místní rozvoj, Věra Jourová, bude v Junckerově Komisi spravovat portfolio pro Spravedlnost, spotřebitelskou politiku a rovnost pohlaví. V porovnání s portfolii nyní končící Komise, je patrné, že se jedná o částečně nově formovaný resort. Agenda, která nyní čeká na Jourovou, vycházela v druhé Barrosově Komisi z portfolií Zdraví a ochrana spotřebitele, Spotřebitelská politika a Spravedlnost, základní práva a občanství. Juncker se totiž rozhodl organizovat Komisi odlišně, než tomu bylo v minulosti. Chce, aby jeho komisaři pracovali jako silný tým napříč portfolii a Komise byla celkově „větší a ambicióznější ve velkých věcech a menší a skromnější v malých věcech.“

V oblasti působení Věry Jourové si předseda Juncker přeje, aby budoucí komisařka dohlížela na boj proti diskriminaci a naopak na prosazování rovnosti pohlaví. Zdůrazňuje, že EU potřebuje konzistentně udržovat respekt k právnímu státu a základním právům. Jedná se totiž také o oblast, která vyžaduje citlivost k rozmanitosti ústavních a kulturních tradic 28 členských států. Jourová tak bude mít mimo jiné za úkol budovat a udržovat silnou unijní politiku spravedlnosti, která by dle Junckera mohla stavět mosty mezi národními právními řády a být klíčovou součástí pro sklízení výhod jednotného trhu. Silný a předvídatelný systém spravedlnosti by měl navíc sloužit jako prerekvizita k hospodářskému růstu.

Při výběru portfolia pro Jourovou mělo jistě váhu její právnické vzdělání. Lze očekávat, že v budoucí agendě prokáže dobrou orientaci, avšak bude jistě zajímavé sledovat, jak se vypořádá především s jedním tématem svého resortu, kterým bude rovnost pohlaví. Ačkoliv zdůrazňuje důležitost ženského pohledu a stylu uvažování v politice a přiznává, že při výběru komisařů je potřeba, aby Komisi neovládli pouze muži, ve svých vyjádřeních se opakovaně staví proti kvótám. Věra Jourová si je vědoma, že se sama ocitla v situaci, kdy jí kvóty pomohly, avšak zároveň to vnímá jako břemeno. „Žena má mít šanci prosadit se ve společnosti prostřednictvím své kvalifikace a svých znalostí“, tvrdí budoucí komisařka.

Po zveřejnění obsazení Komise byla Jourová konfrontována s dotazem, zda jako budoucí eurokomisařka pro rovnost pohlaví stále trvá na svém negativním názoru ke kvótám. Ve své potenciální pozici nyní považuje kvóty za silné politické téma, které vyžaduje širší debatu. V té budoucí komisařka očekává názory z různých spekter, a proto nyní odmítá jednostranné stanovisko. V každém případě ale požaduje pro ženy stejná práva, co se týče přístupu na trh práce a odměňování. Avšak není si jista, zda k tomu vede cesta přes povinné kvóty. Jourová se netají ambicemi otevřít ženám cestu bez kvót, nicméně rovnou přiznává nejistotu ohledně výsledku.

Slyšení designovaných komisařů začne 29. září. Koncem října pak předstoupí celá Komise před Evropský parlament, jenž bude hlasovat o jejím schválení. V případě schválení pak novou Komisi formálně jmenuje Evropská rada, a to kvalifikovanou většinou (viz Podrobné informace o postupu). Úřadu by se měla nová Komise v čele s Jean-Claude Junckerem ujmout 1. listopadu 2014.

Tento text je zkrácenou verzí odborného podkladu, který v plném znění naleznete na internetových stránkách Evropských hodnot.