Lenka Fořtová, která do Brna zavítala ze sekce EU a zahraničního obchodu na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR, publiku vysvětlila, jaké pozitivní dopady by dohoda mohla mít na české občany v praxi. Kromě již zmíněných veřejných zakázek tak zmínila například srovnávání standardů pro automobilové součástky, vzájemné uznávání inspekcí farmaceutik nebo harmonizaci registračního procesu generických léků, které by měly českým výrobcům v mnohém usnadnit přístup na americký trh a umožnit signifikantní úspory.

12963856_770182779785032_7855501612796505893_n

Lenka Fořtová, publiku vysvětlila, jaké pozitivní dopady by dohoda mohla mít na české občany v praxi.

Analytik kampaně Špatný vTTIP pod záštitou organizace Iuridicium Remedium Pavel Buršík zase upozornil na rizika, která by TTIP mohl pro Českou republiku představovat. Mezi jeho výhrady patří fakt, že dohoda dostatečně neřeší problémy s investičními arbitrážemi, ale třeba také volnější pravidla pro výrobu chemikálií a postupy při úpravě potravin v USA. „Měli bychom být dostatečně sebevědomí na to, abychom přistupovali pouze k dohodám, které jsou pro Evropany výhodné, a ne se jen snažit zalíbit současné americké administrativě,“ varoval a upozornil také na to, že téměř všichni američtí prezidentští kandidáti, kteří jsou nadále ve hře, se k dohodě TTIP stavějí spíše kriticky. Budoucnost jednání je tedy nejistá.

13012784_770182776451699_4753920842108148089_n

"Měli bychom být dostatečně sebevědomí na to, abychom přistupovali pouze k dohodám, které jsou pro Evropany výhodné."

Nejkontroverznějším tématem se nakonec ukázala být transparentnost dohody. Je správné, aby se k obsahu tak stěžejního dokumentu dostalo pouze omezené množství lidí, nebo by otevřenější přístup zablokoval veškerá vyjednávání? Pavel Buršík považuje skutečnost, že současnou podobu dohody si nelze nikde přečíst, za velmi alarmující. Ocenil by, kdyby se jednání řídila standardy Světové obchodní organizace pro transparentnost a dojednané části by byly postupně zveřejňovány. Lenka Fořtová nicméně namítla, že žádný text zatím veřejnosti předložit nelze, už jen proto, že v ucelené podobě vlastně ani neexistuje. Připomněla také, že v České republice je zřízena čítárna, ve které mají k dokumentům omezený přístup například poslanci a zaměstnanci státní správy, a také že Evropská komise vyjednává v rámci mandátu, který získala od členských států, a pravidelně své postoje konzultuje kupříkladu s odbory, podnikateli nebo svazy spotřebitelů.

A jaký názor na dohodu TTIP máte Vy? Pokud jste debatu nestihli, můžete nám svůj názor napsat do komentářů. A v případě, že vás zajímají i jiná témata evropské či české politiky, srdečně Vás zveme na další akce pod záštitou Evropských hodnot Brno, Europe Direct Brno a Eurocentra Brno. Tou nejbližší bude debata s názvem „Jak funguje ruská dezinformační kampaň v Česku?“, na které budete moci diskutovat s Ondřejem Kundrou z týdeníku Respekt, Jakubem Jandou z think-tanku Evropské hodnoty a Josefem Šlerkou, odborníkem na analýzu dat ze sociálních sítí. Stačí přijít dne 26. dubna v 17:30 do Knihovny Jiřího Mahena. Těšíme se na Vás!

Víchová

Veronika Víchová působí jako juniorní analytička think-tanku Evropské hodnoty.