Trumpova velkolepá jízda narazila na rychlostní omezení. V posledních volebních průzkumech zaostává o 7 procentních bodů za svou soupeřkou. Vedle bývalých prezidentů se od něj distancují i současní vlivní republikáni. A co hůř – ztrácí i důvěru svých skalních příznivců, kteří začínají pochybovat o jeho schopnostech.

Povedenější konvent demokratů

Samotný Trump se těžko vyrovnává se situací, která nastala po červencových národních konventech dvou největších amerických politických stran. Republikánský národní konvent proběhl ve stylu chudého cirkusu: o senzace a skandály nebylo nouze; hlavní hvězdy však chyběly. Demokratický národní konvent se sice také nevyhnul skandálům a trapným chvílím, ale o silné momenty v podobě projevů bývalého protikandidáta Bernieho Sanderse, první dámy Michelle Obamové a prezidenta Baracka Obamy nebylo nouze.

Trump ztrácí i důvěru svých skalních příznivců.

zdroj: commons.wikimedia.org

V prvním srpnovém týdnu se pak objevily výsledky veřejných průzkumů, které překvapily i největší optimisty v řadách demokratů, Hillary se dostala dovedení o 10 %. V reakci na propad v preferencích Trump připustil, že „to buď vyjde“, anebo bude mít „velmi, velmi krásnou a dlouhou dovolenou“. Pro toto „přiznání“ si nicméně připravil půdu již při svém projevu v Ohiu o týden dříve, kde vyslovil domněnku, že volby budou zmanipulované. Tuto mantru od té doby opakuje a vštěpil ji i svým potenciálním voličům.

„Trumpoty“ s válečnými veterány

Republikánský nominant následně prohloubil preferenční mizérii svými výroky o válečných veteránech. Je až neuvěřitelné, kolik udělal Trump přešlapů na téma, které je pro drtivou většinou Američanů nesmírně citlivé.

Již minulé léto se nechutně otřel o současného senátora Johna McCaina, který byl více než pět let vězněn ve Vietnamu poté, co byl jeho letoun sestřelen. Poslední kapkou pak byl moment, kdy Trump přijal Purpurové srdce z rukou přeživšího veterána s tím, že „ho vždy chtěl“, a že to bylo „o dost lehčí, než kdyby si ho musel sám vybojovat“. Tato poznámka zní velmi neomaleně od někoho, kdo se vyhnul válce ve Vietnamu díky ostruhám na patě, které zmizely tak rychle, jak se objevily.

Zejména v souvislosti s těmito kroky pochybují dosavadní Trumpovi příznivci o jeho politických kvalitách. Vysmívání se válečným veteránům se v USA neodpouští a republikánský nominant na prezidenta si bude muset dát velký pozor, aby dále nedráždil zjevně neuralgický bod americké společnosti.

Když se dva perou, třetí a čtvrtý se smějí

Nechuť americké veřejnosti volit některého z nominantů dvou hlavních politických stran může hrát do karet kandidátům menších uskupení. Bývalý guvernér Nového Mexika Gary Johnson, který o prezidentské křeslo bojuje v barvách Libertariánské strany, dosahuje v některých průzkumech i více než desetiprocentní podpory. Do volby by mohla promluvit i kandidátka Strany zelených Jill Stein – lékařka a lidskoprávní aktivistka, která se o post prezidentky uchází už ve druhých volbách za sebou, a které přisuzují průzkumy podporu kolem 4 %.

Gary Johnson dosahuje v některých průzkumech i více než desetiprocentní podpory.

zdroj: commons.wikimedia.org

Momentální rozložení sil sice vyznívá jasně pro demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou, nicméně následující tři měsíce budou pro ni i pro ostatní kandidáty velice perné. Teprve tři prezidentské debaty (26. září, 4. října a 19. října) poskytnou příležitost k přímé konfrontaci dvou hlavních kandidátů. Dokáže Trump využít pochybné minulosti Clintonové? Prolomí Hillary Trumpovu auru úspěšnosti? A promluví do jejich souboje někdo třetí? Dozvíme se 8. listopadu 2016.

Jan Zdrálek působí jako juniorní analytik think-tanku Evropské hodnoty.

Jiří Hruban působí jako externí spolupracovník think-tanku Evropské hodnoty.

 

Plná verze odborného podkladu je dostupná zde