Think-tank Evropské hodnoty považuje značný nezájem většiny tuzemských politických stran o cokoliv přesahující hranice našeho státu za klíčový problém evropské politiky v ČR. Pravidelně monitorujeme jednání sněmovního i senátního evropského výboru, jakož i práci obdobných výborů v dalších státech EU. Místo kritického zhodnocení práce českých výborů jsme se rozhodli sepsat stručný manuál pro práci ideálního zákonodárce sedícího ve Výboru pro evropské záležitosti.

1. Pracuje i v anglickém jazyce.

Díky tomu si může přečíst originální propracované zpravodajství médií typu BBC, CNN či Reuters. Jeho zahraniční rozhled tak dlouhodobě netvoří jen české zdroje zpracované několika málo komentátory z pražských redakcí. V rámci svých vybraných témat má několik oblíbených zpravodajských serverů, ze kterých každé ráno čerpá zásadní informace. Dostává newslettery a jednou denně si prochází weby profilovaných médií jako je EUObserver, EurActiv.com a European Voice.

Jelikož anglicky i hovoří, nevyhýbá se aktivní účasti na zahraničních návštěvách a pracovním cestám, mimo jiné na mezinárodní setkávání poslanců evropských výborů (COSAC). Bez problémů diskutuje svou agendu s prvním místopředsedou Komise Timmermansem, či ji konzultuje s velvyslanci unijních států.

2. Sleduje evropskou politickou a odbornou diskuzi.

Jelikož je jedním z mála politiků své strany orientovaných na evropské a mezinárodní dění, pravidelně čte a sleduje odbornou diskuzi například o účinnosti protiruských sankcí, bezpečnostní strategii proti islamistům či o fungování eurozóny. Každé ráno si projde newslettery pěti vybraných institutů a institucí, aby věděl, co se v jeho branži chystá a děje.

Poslanci z evropského výboru potřebují větší rozhled, měli by proto intenzivně sledovat původní zpravodajství a publicistiku zahraničních médií, nikoli jen převzaté obsahy v češtině či domácí komentáře akcentující český pohled na věc. Foto zdroj: Euroskop

Jeho asistent mu dělá výpisky z alespoň pěti policy paperů týdně, které si poslanec vybere jako zajímavé, a pak mu je během oběda v patnácti minutách představí. V rámci svých témat se zajímá o názory nejvýznamnějších zájmových asociací a think-tanků, klíčová jednání v odpovídajících výborech Evropského parlamentu, stejně jako o pozice jeho frakce, eurostrany a její politické nadace.

3. Účastní se odborných debat a ví, na které experty se v jakých tématech obrátit.

Nemá problém z patra diskutovat o evropské politice své strany. Každý měsíc v Praze probíhá několik veřejných diskuzí a kulatých stolů na různá evropská témata. Poslanec se alespoň jedné akce měsíčně účastní, aby diskutoval s odborníky, vysokými úředníky a ostatními politiky.

Pokud chce evropským záležitostem hlouběji rozumět, je pro něj klíčové, aby dokázal čerpat poznatky, impulsy, ale i kritiku z odborné obce. Na těchto debatách se potkává s vysokými představiteli rezortů či českými i zahraničními diplomaty, od kterých se často dozví neformální informace, které mu dokreslují celý obrázek a mohou se mu politicky hodit.

4. Ve straně je zdrojem politické expertizy na evropská témata, mluví s europoslanci.

Pro ostatní poslance své strany je zdrojem informací o evropské agendě, na poslaneckém klubu se vyjadřuje k pozicím strany na tyto otázky. Pokud je to potřeba, osobně komunikuje s členy vedení partaje a konzultuje s nimi svá stanoviska, která následně prezentuje na výboru, veřejných diskuzích či odborných kulatých stolech.

Ideální člen Výboru pro evropské záležitosti by se měl pravidelně (minimálně jednou za měsíc) účastnit diskuzí na různá evropská témata. Neměl by se vyhýbat ani cestám na mezinárodní schůzky poslanců evropských výborů. Foto zdroj: ec.europa.eu

Jako jeden z mála politiků své strany je v pravidelném kontaktu s jejími europoslanci, využívá kanceláří europoslanců pro interní informace z institucí či pro rešeršní kapacity. Sleduje nejdůležitější pozice své eurostrany a její politické nadace, která produkuje odpovídající analytické výstupy.

5. Veřejně se vyjadřuje k evropským tématům.

Jelikož jsou pro něj evropské otázky primární agendou, kromě standardních stranických záležitostí se k nim veřejně vyjadřuje.

Pokud občan chce znát komentář k aktuálnímu vývoji v otázce imigrační krize, nové řecké vlády či rozšiřování unijních sankcí proti Rusku, podívá se na poslancův profil na Facebooku či na Twitteru. Každý komentář samozřejmě neznamená schválené stanovisko celé strany, ale protože poslanec je tím, kdo z celé strany tato témata nejvíce sleduje, občan si může udělat širší obrázek.

Poslanec jednou měsíčně napíše za pomoci svých asistentů novinový komentář k aktuální evropské otázce či legislativě. Když se evropské téma jeho zájmu objeví v televizním diskuzním pořadu, je to on, kdo o něm bude debatovat.

 

Jakub Janda je zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty.