Kabinet po precizní Bezpečnostní strategii ČR představil novou Koncepci působení ČR v EU. Ta má po velmi chabém pokusu Nečasovy vlády znovu za cíl definovat české zájmy, jejichž prizmatem budou čeští úředníci a politici na evropskou agendu nahlížet.

Hlavním sdělením desetistránkového strategického dokumentu je jednoznačné definování cíle, jímž je členství v Euroskupině. Státní tajemník pro evropské záležitosti při jejím představení řekl, že cílem tohoto kabinetu je do ní technicky a komunikačně připravit cestu. Celá koncepce je podle něj o tom, jak zakotvit ČR uvnitř EU, tedy jak se dostat do eurozóny. Toto jasné politické zadání bude sloužit stovkám českých úředníků a diplomatů, kteří léta prahnou po konkrétním vyjádření politického zájmu ČR těmi, kteří jej má definovat – tedy politiky tvořícími vládnoucí kabinet.

Bezpečnostní strategie ČR dala českým vládním představitelům a úředníkům jednoznačný společný poziční základ, když jednoznačně popsala hrozby pro ČR například ve formě ruské agrese či islamistů. Schválení evropské koncepce Sobotkovým kabinetem prakticky znamená to, že všechny tři koaliční strany plně souhlasí s tím, že jednoznačným hlavním cílem české politiky je dostat Česko dovnitř eurozóny.

Je proto třeba podpořit pozici hnutí ANO, které okolo eura lavírovalo. Podpisem pod tento vládní strategický materiál dávají jasně najevo, že v tématu eura sdílejí se zbytkem kabinetu pozitivní názor. Jinak bychom se jistě dočkali vládní rozepře, což se nestalo.

Vládní koalice se tedy zavázala. Nyní je na opozici, médiích i odborné komunitě, aby se pravidelně a pečlivě ptala, jaké konkrétní kroky vládní představitelé, včetně doposud pasivního ministerstva financí, pro cestu ČR k euru činí.

 

Radko Hokovský je výkonným ředitelem think-tanku Evropské hodnoty

JAKUB_WEB

Jakub Janda je zástupcem ředitele think-tanku Evropské hodnoty.