Podpořit potlačované aktivisty za lidská práva nebo se raději „dívat jinam“ v obavách, že klesne obchodní bilance s danou zemí? Tak by se asi daly obecně charakterizovat dva proti sobě stojící názorové tábory.

Zástupci jedné strany kladou důraz na dodržování základních práv a svobod za každou cenu a bojují proti všemožným formám totalitních režimů, druzí hájí národní suverenitu a raději by se do vnitřních záležitostí obchodních partnerů nevměšovali.

Česká zahraniční politika je podobně rozpolcená. Mnohdy tak dává vzniknout trapným situacím, kdy její představitelé, neschopni domluvit se na jedné názorové linii, stojí každý na jiné straně názorového spektra.

Nepodílet se na obchodu se zeměmi s  výrazným potenciálem růstu by z ekonomického pohledu nebylo moudré. Na druhou stranu, Česká republika jako signatář mnoha závazných mezinárodních smluv chránících lidská práva a svobody nemůže přehlížet často do očí bijící porušování lidských práv tamních obyvatel.

K podobným debatám dochází i u našich sousedů. Například Polsko se jasně staví za podporu běloruských aktivistů bojujících proti režimu Alexandra Lukašenka. Slovensko oproti tomu svým silně „proruským“ postojem prosazuje ekonomické zájmy jako prioritní oblast své zahraniční politiky.

 

Předchozí řádky jsou zjednodušeným shrnutím background paperu. Cílem tohoto analytického paperu je zmapovat veřejnou a odbornou diskuzi o směřování české zahraniční politiky mezi hodnotami, jakými jsou podpora dodržování lidských práv ve světě na jedné straně a primární podpora ekonomických zájmů na straně druhé.

Celý paper si přečtěte ZDE.

Tento paper je dílčím výstupem Programu o českých zájmech v Evropě pro talentované studenty, realizovaným za podpory Evropské komise think-tankem Evropské hodnoty.

 

Zmíněný paper je podkladem pro již sedmou DEBATA O ČESKÝCH ZÁJMECH. 

Již ve čtvrtek 6. prosince od 18:00 na Institutu ekonomických studií FSV UK, Opletalova 26.

(povinná) registrace na: http://tinyurl.com/cg9s6ac :-)

 

 

DROBNÁ ZMĚNA: Vzhledem k neočekávanému zrušení účasti Lubomíra Zaorálka, jsme byli nuceni vzhledem k časové tísni pozměnit formát zítřejší debaty. 

Zítřejší debata mění svůj název na: Česká zahraniční politika: Lidská práva, nebo ekonomické zájmy? a bude se jednat o panel třech řečníků (P. Kratochvíl, V. Petříček, J. Hřebíčková), nikoliv o debatu dva proti dva, jak jste u nás zvyklí.

Prosíme o Vaše porozumění a těšíme se na Vaši účast :-)