První otázka se týkala účastí prezidenta ČR na jednáních Evropské rady. Karel Schwarzenberg se vyjádřil, že pouze při výjimečných situacích by se prezident těchto jednání účastnil sám s tím, že doufá ve schopnost vlády a prezidenta najít kompromis.

Dále se diskutovalo aktuální téma bankovního dohledu, ke kterému se Karel Schwarzenberg vyjádřil jako k nutnému kroku, protože čím více se Evropa spojuje, tím se krach každé jednotlivé banky dotkne celku. Zároveň doufá, že se k moci nedostane vláda, která bude rozpočtově nezodpovědná. Nicméně v případě, že by k takové situaci došlo, tak by očekával i přes nepřistoupení ke společnému bankovnímu dohledu, že nám EU včas nastaví zrcadlo a upozorní na špatné kroky.

Videorozhovor s Karlem Schwarzenbergem níže, rozhovor s Milošem Zemanem ZDE,  rozhovory s dalšími kandidáty najdete na tomto blogu v dalších dnech:

Nepodepsání fiskálního kompaktu považuje za stále otevřené a na otázku "Co samotné podepsání může ovlivnít?" odpověděl velice diplomaticky, tedy: "Celkovou situaci v České republice a v Evropě."

Poukázal také na to, že Česká republika navzdory nepodepsání fiskálního kompaktu stanovené mantinely dodržuje, přičemž kdyby se dostala k moci vláda, která by dané mantinely nedodržovala, tak nelze najít takový kontrolní mechanismus, který by zabránil jejímu špatnému rozhodování.

K otázce, zda-li by měla být Česká republika součástí hlavního integračního proudu se Karel Schwarzenberg vyjádřil tak, že Česká republika by jakožto srdce Evropy neměla vystupovat jako samostatný ostrov v Atlantickém oceánu, ale jako stát, který se nachází v centru Evropy, respektive v centru integračního dění. Tedy tak, aby byl součástí hlavního integračního proudu.

 MP3 záznam rozhovoru si můžete stáhnout ZDE.

Více detailů z natáčení, povedené a nepovedené fotky i další aktuality najdete na naší fanpage. 

ROZHOVORY O EVROPĚ S KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR je série videorozhovorů think-tanku Evropské hodnoty, která má za cíl přinést občanům více informací o názorech ucházečů o pozici hlavy státu na vybraná témata s celoevropským přesahem.

 

ČTĚTE DÁLE:

 

 

 

 

Tvůrcem videí je společnost SCREAMfilm, které tímto děkujeme.