Téma rozhovoru se okamžitě stočilo k volebnímu mottu pana Sobotky ''Náš stát, naše svrchovanost'' a to zejména ve vztahu k Evropské unii. Kandidát na prezidenta uvedl, že je rád za to že Česká republika je členskou zemí EU, ale je potřeba národní suverenitu udržet do maxima.

Potřeba udržet tuto suverenitu pramení podle pana Sobotky z toho, že Evropa v tuto chvíli není zralá na federaci. ,,Federace také není možná, kvůli množství bariér a navíc není jasné o jaký typ federace v rámci EU se jedná.'' uvedl pan Sobotka.

 

Rozhovor s Karlem Schwarzenbergem naleznete ZDE, rozhovor s Milošem Zemanem ZDE,  rozhovory s dalšími kandidáty najdete na tomto blogu v dalších dnech:

 

 

 

Další téma směřovalo k bankovnímu dohledu a také k financování dluhů. V tomto bloku  kandidát na prezidenta z řad ODS uvedl: ,,Nádherná myšlenka, že silní budou v rámci EU pomáhat slabším se zvrhla k tomu, že odpovědný musí být solidární k neodpovědným.

 

A toto je krok, který já nemám rád a odmítám ho. Samozřejmě, že je dobré pomoci někomu kdo se topí. Ale jestliže se topí vlastní vinou protože chtěl spáchat ''sebevraždu'', tak v daném okamžiku je potřeba o pomoci dále diskutovat.''

 

Moderátor se Přemysla Soboty také zeptal na otázku eura a jeho přijetí v ČR. Odpověď byla jasná. Bývalý předseda Senátu v současné době nevidí přijetí eura za krok správným směrem. ,,Přijetí eura je možné jakmile eurozóna bude zdravá a Česká republika splní všechny parametry nutné pro přijetí eura'', uvedl Přemysl Sobotka, ovšem i za této situace by prosazoval referendum, které by mělo být doprovázeno dlouhou vysvětlovací kampaní.

 

Kandidát na prezidenta si neumí představit, že Česká republika by vystoupila z Evropské unie.

 

Na konci rozhovoru Přemysl Sobotka potvrdil, že KSČM nepovažuje za demokratickou stranu a nejmenoval by vládu s její účastí.

 

Více detailů z natáčení, povedené a nepovedené fotky i další aktuality najdete na naší fanpage.

Upoutávka k cyklu:

ROZHOVORY O EVROPĚ S KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR je série videorozhovorů think-tanku Evropské hodnoty, která má přinést občanům více informací o názorech uchazečů o pozici hlavy státu na vybraná témata s celoevropským přesahem.

 

ČTĚTE DÁLE:

Úvodní článek k celé sérii naleznete ZDE.

Rozhovor s Karlem Schwarzenbergem naleznete ZDE

Rozhovor s Milošem Zemanem ZDE

Tvůrcem videí je společnost SCREAMfilm, které tímto děkujeme.