„Země této velikosti, zcela osamocena v globalizovaném světě a v Evropě, nemá šanci cokoliv ze svých zájmů efektivně prosazovat. Protože v Evropě se všichni podílí na rozhodnutích, každý hlas je slyšet a nikdo není z rozhodnutí vynecháván,“ popsal Dienstbier na úvod klíčový argument své evropské vize.

 

Dienstbier uvedl, že je nutné se aktivně účastnit procesu formování hospodářské i politické unie a cena za účast je druhotná, protože evropská integrace je naším životním zájmem. „Pokud budou naši evropští partneři v EU v nějakých problémech, tak bychom měli přispět, pokud si to budeme moct dovolit, “ dodává Dienstbier.

 

Podepsat fiskální pakt by jako prezident podle svých slov v rámci ústavních povinností musel a je chyba, že se ho ČR dnes neúčastní. Jednání v Bruselu o dalším vývoji proto probíhá bez naší účasti a v případě přistoupení budeme muset přijmout rozhodnutí, na jejichž vnik jsme neměli jako země vliv.

 

Dienstbier moderátorovi prozradil i svůj pohled na rozměr politické a hospodářské unie, která by podle něj měla zahrnovat nejen restriktivní nařízení, ale i opatření pro růst ekonomiky a prostor pro tvorbu pracovních míst. „Ekonomika musí fungovat, vytvářet pracovní místa a dávat obživu všem, kteří o ni usilují.“

 

V rozhovoru nechyběla ani stálice všech debat o EU, zavedení eura v ČR. „Jakmile bude dobrá kondice české ekonomiky a funkčnost eurozóny jako celku, tak bychom měli do eurozóny přistoupit,“ říká Dienstbier na jeho adresu s tím, že již nyní ČR přichází o investice, které velké firmy raději umisťují do zemí s eurem, např. na Slovensko.

 

Posledním evropským námětem bylo rozšíření EU. „Za předpokladu, že jednoznačně splní podmínky, především ty o lidských právech,“ uvedl Dienstbier k přijetí Turecka do Unie. Na rozdíl od Miloše Zemana si ale nedokáže představit její rozšíření o tak velkou a specifickou zemi jako je Rusko.

 

MP3 záznam si stáhnete ZDE.

Více detailů z natáčení, povedené a nepovedené fotky i další aktuality najdete na naší fanpage. 

ROZHOVORY O EVROPĚ S KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR je série videorozhovorů think-tanku Evropské hodnoty, která má za cíl přinést občanům více informací o názorech ucházečů o pozici hlavy státu na vybraná témata s celoevropským přesahem.

 

ČTĚTE DÁLE:

 

 

 

 

 

Upoutávka k cyklu:

 

Tvůrcem videí je společnost SCREAMfilm, které tímto děkujeme.