Klíčové české zpravodajské servery mechanicky převzaly zprávu ČTK, (iHNED, Týden, iDNES), jen Aktuálně.cz rozvedlo zprávu o další citaci české europoslankyně.

 

„Europoslanci ve středu odmítli návrh dlouhodobého rozpočtu Evropské unie pro roky 2014 až 2020, na kterém se v únoru po složitém vyjednávání dohodly členské státy... proti bylo 506 europoslanců, kteří ho považují za příliš úsporný, pro naopak zvedlo ruku jen 161 členů europarlamentu.“

 

Problém však je, že se o víceletém finančním rámci nehlasovalo. Evropský parlament pouze hlasoval o právně nezávazné rezoluci, kterou se prvně vymezil vůči rozdělení jednotlivých kapitol. Zbytek požadavků jsou ryze procedurálního nebo deklaratorního charakteru, více si lze přečíst v harmonogramu jednání o dané nezávazné rezoluci.

 

Hlasování o samotném víceletém finančním rámci má přijít až v červnu. Vzhledem k možnosti částečných ústupků ze strany Evropské rady v relativně nedůležitých oblastech je tedy docela pravděpodobné, že Parlament v červnu rozpočet schválí v prakticky nezměněné podobě.

 

O proceduře schvalování, zájmech jednotlivých hráčů i o tom, zdali Evropský parlament konečně ukázal svou roli, hovořil Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty s Alešem Chmelařem, analytikem bruselského Centre For European Policy Studies.

 

 

 

 

Jakub Janda

projektový manažer think-tanku Evropské hodnoty