Zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda se tentokrát ptal Luďka Niedermayera, který stojí v čele kandidátní listiny TOP 09. V rozhovoru se kandidát do Evropského parlamentu vyjádřil k otázce eura, bankovní unie nebo vzniku evropské armády.

Podle Luďka Niedermayera není referendum o přijetí eura v České republice vhodné. Obecně nepodporuje referenda v ekonomických a technických otázkách. Důvodem nejsou ani často zmiňované obavy z nezodpovědného hospodaření ostatních států, ke kterým by Česká republika měla po přijetí nové měny závazky. O stabilizačních mechanismech by měli diskutovat odborníci a ekonomové a následně s nimi seznámit veřejnost a podat tak jistá vysvětlení a řešení. Niedermayer podporuje myšlenku členství České republiky v bankovní unii. Věří, že pokud se budeme držet mimo tuto instituci budou české banky znevýhodněny. Sám doufá ve větší pochopení projektu v českém prostředí a větší vstřícnost.

TOP 09 by po zvolení do Evropského parlamentu směřovala do frakce Evropské lidové strany. To je podle kandidáta do Evropského parlamentu pozitivní v tom, že je to velká frakce, pro kterou bude snadnější prosazovat své návrhy. Niedermayer přiznal, že není možná shoda se členy frakce ve všech otázkách. Řekl, že některé strany ve frakci jsou názorově TOP 09 blíže, jiné jsou ideově vzdálenější. Stejně jako TOP 09 i KDU-ČSL směřuje do Evropské lidové strany. Pro voliče by podle všeho měla být TOP 09 přijatelnějším kandidátem ve volbách, protože se nebojí říci svůj názor a je komplexnější než konkurence.

TOP 09 jako celek podporuje myšlenku vzniku evropské armády. Nicméně si uvědomuje, že je to běh na velmi dlouhou trať. Současná společná zahraniční a bezpečnostní politika je zaměřena spíše ven, mimo EU. Niedermayer veří, že vývoj několika posledních měsíců by měl přinést nové úvahy a debaty o zárukách bezpečnosti v Evropské unii. Stejně tak by měla být Evropská unie tvrdší k nedemokratickým projevům v Evropě – Lukašenkův režim, současné chování Ruska. Přitvrzení by mělo nastat v ekonomické oblasti, konkrétně by se mělo jednat o větší sankce pro lidi, kteří jsou s režimem spojeni.

Dále podporuje strana i kandidát koordinační mechanismus. Ten spočívá v testování toho, zda jsou české zájmy skutečně pouze české nebo zda se shodují i se zájmy ostatních zemí. Podle Niedermayera jsou kauzy typu „pomazánkové máslo“ spíše snahou vytvořit ryze české téma. Měli bychom ale hledat témata, která můžeme s někým sdílet. Dále jde o setkávání jednotlivých europoslanců nebo také o setkávání europoslanců a české vlády. Smyslem by měla být příprava českých pozic k jednotlivým tématům.

 Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah sdělení odpovídá výlučně autor. Sdělení nereprezentuje názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jeho obsahem.