Ruské zpravodajství se během posledních dvou a půl let zhostilo role jednoho z nástrojů hybridní války Kremlu proti západnímu světu. Dennodenně mainstreamová i méně sledovaná média přináší informace a komentáře o událostech z domova i ze zahraničí. Manipulace s fakty, zasazování zpráv do nesouvisejícího kontextu, relativizace určité skutečnosti či naopak přidávání příliš vysoké hodnoty události nepříliš důležité – to vše patří k nástrojům ovlivňování sympatií ruského i zahraničního publika. Typickým příkladem, na kterém lze názorně předvést výše popsané, je komentář z konce letošního června.

Petro Porošenko měl při ceremonii přijetí nových letců ukrajinské armády krátký proslov, jehož celý obsah byl zveřejněn na portálu úřadu prezidenta. V něm kromě jiného prohlásil, že právě ukrajinské letectvo se musí stát tou silou, která zastaví rozpínavou a agresivní politiku Ruské federace a adekvátně odpoví na každý útok jakéhokoli agresora, který na Ukrajinu zaútočí.

Tato skutečnost neunikla pozornosti ruských médií. Po svém ji komentovaly vlivné televizní stanice jako NTV a TV Zvězda, která je ve vlastnictví ruského ministerstva obrany. Pozadu nezůstaly ani noviny Komsomolskaya pravda a Izvestija. I přesto, že v každé ze zpráv byl obsah vykládán v detailech odlišně, nosná myšlenka, jež byla vyjádřena už v titulku, byla značně překroucena a ve své podstatě naprosto změnila pravý význam Porošenkova projevu.

Jako první příklad lze uvést televizní kanál NTV, který již v titulku zmiňuje, že „Porošenko vyhrožuje Rusku leteckým úderem.“ Je skutečně s podivem, jakým způsobem se autor dané zprávy a titulku dostal k takovému závěru, vzhledem k tomu, že poté doslova a do písmene citoval prohlášení ukrajinského prezidenta.

Svůj komentář připojila výše zmíněná Komsomolskaya pravda, která si vzala z Porošenkova projevu část o adekvátní odpovědi každému agresorovi. Tuto část vztáhla na Rusko a vydala článek s titulkem: „Porošenko vyhrožuje Ruské federaci, adekvátním leteckým úderem z Charkova.“ I zde pak platí to samé co pro NTV, a sice následné ocitování prohlášení ukrajinského prezidenta.

TV Zvězda přišla s tím, že „Ukrajina vyhrožuje Rusku zbraněmi budoucnosti.“ Zvězda „obohatila“ obsah svého komentáře o dávku výsměchu ukrajinské armádě, a to prezentací pro zprávu nepříliš relevantních čísel o počtu strojů, jež má Kyjev k dispozici.

Jako poslední okomentovaly událost noviny Izvestiya. Ty z projevu vyvodily závěr, že „Porošenko hrozí použitím letectva Ukrajiny k úderu proti Ruské federaci.“ Obsah rozšířily o dohady, ve kterých hledají motivaci prezidenta k vyhrožování svému sousedovi. Pravým důvodem ukrajinského prezidenta je údajně snaha o odvedení pozornosti od svých politických přešlapů stejně jako přešlapů armády, jež podle portálu sbírá jeden neúspěch za druhým. Taková interpretace se však dá považovat za pouhou spekulaci. Vývoj za poslední měsíce, i přes momentální zostření pozičních bojů, ukazuje, že situace na Donbasu zůstává poměrně stabilní a frontová linie se od bojů v červenci loňského roku téměř nehnula. Je tedy skutečně otázkou, podle jakých kritérií autor článku posuzuje úspěch či naopak neúspěch.

Zpráva, ač byla původně určena pouze domácímu publiku, se dostala do mezinárodního informačního prostoru. Této role se zhostil ruský státní zpravodajský portál Sputnik News, který ve své české mutaci přinesl komentář k  události.  Jednalo se de facto o překlad toho, s čím přišla televize NTV.

I přesto, že jejím uveřejněním nedošlo k příliš velkému rozruchu, není radno podceňovat možný dopad a potenciální škody. Ruská zkušenost totiž ukazuje, nakolik účinná je masivní dezinformační kampaň co do manipulace s veřejným míněním a následným politickým směřováním země.

received_10210414250178504

Andrej Poleščuk působí jako spolupracovník think-tanku Evropské hodnoty.