Zaprvé, můžeme očekávat vyděšenou reakci evropské veřejnosti na hrůzný teroristický čin s tuctem obětí. Rolí vlád musí být uklidnění svých občanů. Musí jednoznačně ukázat, že mají situaci pod kontrolou. Státy musí zabránit jakékoliv „odvetě“ proti evropským muslimským komunitám, které jsme například nedávno viděli při hození zápalné lahve na mešitu ve Švédsku.

 

Zadruhé, v atmosféře strachu, zděšení a případném volání po „odvetě“ je hlavní rolí mainstreamových politiků ujištění veřejnosti, že každý muslim není terorista. Že většina muslimů nejsou radikální islamisté. Že naprostá většina muslimů jsou slušní lidé, kteří netouží po násilí. Reakce svobodných společností nesmí vycházet ze strachu a nenávisti, ale z rozvážné umírněnosti.

 

Zatřetí, jde o propracovaný útok téměř jistě motivovaný ideologií Islámského státu. Evidentní perfektní připravenost pachatelů i vybavenost neprůstřelnými vestami, stejně jako dokonalá francouzština ukazují, že nešlo o zfanatizované teenagery, kteří se stali džihádisty přes noc. V souvislosti s přitvrzováním bezpečnostních opatření můžeme očekávat intenzivnější snahy o zavedení přísnějších kontrol uvnitř Schengenu.

 

Začtvrté, jde o útok na svobodu projevu, zahrnující svobodu zesměšňovat jakýkoliv politický i náboženský symbol. Ta je jedním ze základních kamenů svobodné civilizace. Muslimské komunity by měly ukázat, že stojí na straně svobody projevu a nemají v úmyslu nikomu upírat právo karikovat třeba i Proroka. Stejně by měla reagovat klíčová evropská média tím, že dají jasně najevo, že svoboda zesměšňovat libovolné autority je součástí hodnot liberální demokracie.

 

Zapáté, musí být evidentní, že evropští politici umírněného středu berou téma radikalizace v rámci muslimských komunit vážně a mají rozvážná a hlavně funkční řešení, jak jim předcházet. Od slušných politiků se očekává, že jednoznačně řeknou, že podporují umírněné (a tedy liberální demokracii plně vyznávající) muslimy, a dělají jasnou linku mezi nimi a islamisty, kteří se snaží v evropských zemích prosazovat postupy odporující principům a hodnotám liberální demokracie, ať už jakýmikoliv způsoby.

Radko Hokovský je výkonným ředitelem think-tanku Evropské hodnoty

JAKUB_WEB

Jakub Janda je zástupcem ředitele think-tanku Evropské hodnoty.