Kancléř prezidenta republiky stále doufá, že mu Národní bezpečnostní úřad poskytne bezpečnostní prověrku na úroveň Přísně tajné. Tímto oprávněním mají disponovat nejdůvěryhodnější osoby v Česku, jelikož umožňuje přístup k nejstřeženějším informacím státu, ale i našich nejbližších bezpečnostních spojenců - Severoatlantické aliance.

 

Ten samý muž se aktuálně zapletl do evidentně kompromitujícího obchodu s pobočníkem šedé eminence Romana Janouška, jeho důvěryhodnost je zásadně poškozena již z minulosti čachrováním s anonymními akciemi a účastí v businessu vymahačů dluhů.

 

Proto se sami sebe ptáme – kdo ještě může věřit, že pan Mynář nejvyšší bezpečnostní prověření obdrží? Odpověď je děsivá. Prezident České republiky. Ten totiž Mynářovo setrvání ve funkci podmínil právě obdržením dané prověrky.

 

Mluvíme o člověku, který místo aliančních rozvědek věří tvrzení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova o nepřítomnost ruských jednotek na Ukrajině, případně veřejně zvažuje, zdali proti němu úřad velvyslance USA neorganizuje demonstrace. Tuto „informaci“ přinesl konspirační server Aeronet. Jak je vidno, předchozí prezident měl alespoň na šíření konspiračních teorií Petra Hájka, Miloš Zeman se do této disciplíny už pouští osobně.

 

Miloš Zeman tak ohrožuje bezpečnostní zájmy ČR, pokud si stále evidentně přeje, aby jeho kancléř získal nejvyšší bezpečnostní prověrku. Zpravodajcům a bezpečnostním expertům Aliance tak o české administrativě vysílá děsivý signál. A z úřadu jednoho z nejvyšších českých úředníků dělá frašku.

 

Pokud by chtěl být prezident republiky brán alespoň trochu vážně, měl by svého kancléře okamžitě vyhodit.

JAKUB_WEB

Jakub Janda je zástupcem ředitele think-tanku Evropské hodnoty.