Eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová ve čtvrtek pro Český rozhlas uvedla, že v řadách Islámského státu bojuje jeden člověk z České republiky. Ministr zahraničí sice odmítl informaci, že by se historicky první občan České republiky připojil k ISIL, čímž však nevyloučil možnost, že jde o člověka pobývajícího na území ČR, který není občanem ČR. Takových případů je po dnešní Evropě bezpočet.  

Náš stát by se tím připojil k ostatním evropským zemím, jež se potýkají s odchodem někdy i stovek lidí, kteří směřují bojovat za Islámský stát. Své islamistické zahraniční bojovníky má Rakousko (dle oficiálních údajů ke dvěma stovkám), Slovenská informační služba potvrdila jednociferný počet od našich východních sousedů. První džihádista z Česka by tak nebyl překvapením, bezpečnostní komunita to považovala pouze za otázku času. 

Zároveň je tím podtrženo varování, že islamistická ideologie není problém pouze pro země západní Evropy. Stejné procesy radikalizace směrem k islamismu, které existují mezi muslimy v západoevropských komunitách, existují i v té české. Naši političtí představitelé se nemohou tvářit, že se nás problém islamismu netýká. Naopak, musí se věnovat celoevropské diskusi na odborné i politické úrovni o tom, jak radikalizaci evropských muslimů co nejefektivněji čelit a předcházet. 

Počty evropských islamistů bojujících na Blízkém východě budou narůstat spolu s prohlubující se bezpečnostní krizí v Sýrii a Iráku. Hrozbu pro naší vlastní společnost ale představují zejména ti extremisti, kteří se vracejí zpátky do Evropy. Mnozí z nich si z bojiště kromě své militantní ideologie přivážejí nejen praktické zkušenosti s teroristickou činností, ale i válečná traumata a psychologické problémy. O tom, že tito lidé pro evropskou společnost představují vážnou hrozbu, jsme se mohli přesvědčit minulý rok, když jeden z nich zastřelil čtyři návštěvníky židovského muzea v Belgii. Na téma hrozby zahraničních bojovníků think-tank Evropské hodnoty dlouhodobě publikuje komentáře i odborné podklady. 

Vzrůstající počty zahraničních bojovníků je zapotřebí důkladně monitorovat. Zároveň je nezbytné uvážlivě přistoupit k celoevropské debatě o tom, jak čelit hrozbě militantního islamismu. Za tímto účelem think-tank Evropské hodnoty zřídil odbornou pracovní skupinu Counter-Radicalisation Task Force, jejímž cílem je navrhovat konkrétní opatření a legislativní kroky, kterými lze radikalizaci čelit. Více informací o této skupině naleznete zde. 

Radko Hokovský je výkonným ředitelem think-tanku Evropské hodnoty