„Jsme velmi zvědaví, jak se nová vládní koalice chce postavit k ‚zásadní změně postoje České republiky ke členství v EU‘, kterou si vytkla jako prioritu.


V neoficiální verzi koaliční dohody se tématu totiž věnuje jen pouhých 14 řádků z plných 44 stran textu. Nutno podotknout, že ani z těchto řádků nelze vyčíst nic konkrétního. Za to se dozvídáme, že má dojít k ‚posouzení připojení se‘ k fiskálnímu paktu.


V textu nenajdeme žádný náznak pozice k právě projednávané bankovní unii, jejímu záchrannému mechanismu či již na přes rok diskutovaným návrhům na změnu fiskální architektury EU, které se budou Česka přímo dotýkat. Toto jsou výsostně politické otázky a nevíme, kdo jiný by na ně měl mít jasný názor, než koalice tvořící vládu České republiky.


Zajímá nás, která média se budou nové koalice tázat, co si o našich prioritách na unijní úrovni, kde se tvoří přes 60 % legislativy platné v Česku, reálně myslí. Zatím se zdá, že jak média, tak i nová koalice prakticky zapomněla, že se na evropské úrovni intenzivně diskutují změny strategického dopadu. Možná i proto je téma ‚Evropská unie‘ na předposledním místě seznamu.


Leda, že by se vše skrývalo ve formulaci ‚ustanovení koordinačního think tanku pro tvorbu a implementaci dlouhodobé strategie rozvoje naší země‘ (na straně 6).


V dokumentu najdeme poměrně široce rozpracovanou tématiku evropských fondů, což je záležitost klíčová a dopady jasně vyčíslitelné, ovšem týkající se zejména české veřejné správy.


Příjemně nás potěšila zmínka o plánované přípravě zákona o zahraniční službě, který by měl navazovat na zákon o státní službě a měl by se týkat českých úředníků v evropských a mezinárodních institucích. Pokud by se vláda skutečně dokázala systematicky věnovat jejich podpoře, byl by to reálný krok pro podporu českých zájmů v mezinárodní aréně.


Věříme, že nová koalice představí své priority v rámci EU v oficiální verzi koaliční smlouvy, či v programovém prohlášení vlády.“

S tématem též souvisí:

Proč potřebujeme ministra pro evropské záležitosti?

Jak moc se budou národní rozpočty řídit z evropského centra?

Two-pack: co přináší revize rozpočtových plánů členských státu Eurozony?

K čemu bude bankovní unie a jak vzniká?

Jakub Janda je zástupcem ředitele think-tanku Evropské hodnoty